Hoe maak je de beste ijsblokjes?

beste ijsblokjes maken

Of je nu een cocktail maakt, een glas frisdrank serveert of gewoon een glas water koelt, ijsblokjes zijn een essentieel onderdeel van veel drankjes. Maar hoe maak je de perfecte ijsblokjes? In dit artikel geven we je enkele tips en trucs om de beste ijsblokjes te maken.

De juiste watertemperatuur

Hoewel het tegenstrijdig kan klinken, is het eigenlijk beter om warm water te gebruiken om ijsblokjes te maken. Volgens het Mpemba-effect bevriest warm water sneller dan koud water. Dit komt omdat warm water meer energie heeft, waardoor het sneller kan afkoelen en bevriezen. Bovendien zorgt het gebruik van warm water ervoor dat de ijsblokjes helderder zijn, omdat er minder luchtbellen in zitten.

De juiste vorm

De vorm van je ijsblokjes kan ook een groot verschil maken. Ronde ijsblokjes smelten bijvoorbeeld langzamer dan vierkante, omdat ze een kleiner oppervlak hebben. Dit betekent dat je drankje langer koud blijft zonder te waterig te worden. Je kunt speciale ijsblokjesvormen kopen om ronde ijsblokjes te maken, of je kunt een bolvormige whisky-ijsvorm gebruiken.

beste ijsblokjes maken

Gebruik gefilterd water

De kwaliteit van het water dat je gebruikt om je ijsblokjes te maken, kan ook een groot verschil maken. Gefilterd water is meestal de beste keuze, omdat het minder onzuiverheden bevat die de smaak van je drankje kunnen beïnvloeden. Bovendien zorgt gefilterd water voor helderdere ijsblokjes.

Voeg smaak toe

Als je je drankjes een extra smaakdimensie wilt geven, kun je smaak toevoegen aan je ijsblokjes. Dit kan zo simpel zijn als het toevoegen van een paar bessen of muntblaadjes aan het water voordat je het invriest, of je kunt experimenteren met het invriezen van sap of thee. Je kunt zelfs cocktailijsblokjes maken door een beetje alcohol toe te voegen aan het water (maar onthoud dat alcohol een lager vriespunt heeft dan water, dus deze ijsblokjes zullen sneller smelten).

Opslag

Als je ijsblokjes eenmaal bevroren zijn, is het belangrijk om ze goed op te slaan. Bewaar ze in een luchtdichte zak of container om te voorkomen dat ze andere geuren uit de vriezer opnemen. Bovendien is het een goed idee om je ijsblokjes niet te lang te bewaren, omdat ze na verloop van tijd kunnen uitdrogen en een vreemde smaak kunnen krijgen.

De voornaamste ijsblokjes maken

Het maken van de voornaamste ijsblokjes is meer dan alleen water in een vorm gieten en het in de vriezer zetten. Door de juiste watertemperatuur en vorm te kiezen, gefilterd water te gebruiken, smaak toe te voegen en je ijsblokjes goed op te slaan, kun je ervoor zorgen dat je ijsblokjes niet alleen je drankjes koelen, maar ook verbeteren. Dus de volgende keer dat je een drankje maakt, neem dan de tijd om de perfecte ijsblokjes te maken – je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

Als je op zoek bent naar meer tips en trucs voor in de keuken, bezoek dan Voornaamste.