Verminderen van ontstekingen: de kracht van infrarood licht

Verminderen van ontstekingen de kracht van infrarood licht

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de helende kracht van infrarood licht. Deze vorm van lichttherapie wordt steeds vaker ingezet om ontstekingen te verminderen en het lichaam te helpen herstellen. Maar hoe werkt dit precies? En wat zegt de wetenschap hierover? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen.

Wat is infrarood licht?

Infrarood licht is een type licht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar wel gevoeld kan worden als warmte. Het is een vorm van elektromagnetische straling die net buiten het zichtbare lichtspectrum valt. Infrarood licht wordt onder andere gebruikt in warmtecamera’s, afstandsbedieningen en in de medische wereld.

Hoe werkt infrarood lichttherapie?

Infrarood lichttherapie, ook wel fotobiomodulatie genoemd, werkt door infrarood licht te richten op gebieden van het lichaam waar ontstekingen of pijn aanwezig zijn. Het licht dringt door tot diep in de huid, waar het de cellen stimuleert om sneller te herstellen en ontstekingen te verminderen.

Verminderen van ontstekingen: de kracht van infrarood licht

Er zijn verschillende manieren om infrarood lichttherapie toe te passen. Een veelgebruikte methode is via een infrarood sauna, waarbij het hele lichaam wordt blootgesteld aan het licht. Maar er zijn ook kleinere apparaten beschikbaar met infrarood lampen die specifiek gericht kunnen worden op bepaalde gebieden van het lichaam.

Wat zegt de wetenschap?

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van infrarood lichttherapie ondersteunt. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze vorm van therapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn, het versnellen van wondgenezing en het verbeteren van de huidgezondheid.

  • Een studie uit 2016 in het Journal of Photochemistry and Photobiology vond dat infrarood lichttherapie effectief was in het verminderen van ontstekingen bij muizen.
  • Een onderzoek uit 2017 in het tijdschrift Lasers in Medical Science toonde aan dat infrarood lichttherapie de genezing van brandwonden bij ratten versnelde.
  • Een studie uit 2018 in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology vond dat infrarood lichttherapie de huidgezondheid verbeterde bij mensen met verouderende huid.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn deze resultaten veelbelovend en suggereren ze dat infrarood lichttherapie een effectieve manier kan zijn om ontstekingen te verminderen en het lichaam te helpen herstellen.

Bevorder genezing

Infrarood lichttherapie is een opkomende vorm van therapie die veel potentieel heeft in het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, wijzen de huidige studies op de effectiviteit van deze behandeling. Of je nu last hebt van chronische pijn, een sportblessure of huidproblemen, infrarood lichttherapie is een waardevolle en voornaamste aanvulling op je gezondheidsroutine. Door deze technologie in je dagelijkse routine te integreren, kun je je lichaam helpen sneller te herstellen en ontstekingen te verminderen.