Ouder worden in eigen huis: praktische oplossingen en diensten

Ouder worden in eigen huis praktische oplossingen en diensten

Veel mensen hebben de wens om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen, ook als ze ouder worden. Dit is begrijpelijk, want thuis is waar we ons het meest comfortabel en veilig voelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van praktische oplossingen en diensten beschikbaar die dit mogelijk maken. In dit artikel bespreken we enkele van deze opties.

Aanpassingen in huis

Een van de eerste stappen om langer thuis te kunnen blijven wonen, is het aanpassen van de woning. Dit kan variëren van kleine aanpassingen, zoals het installeren van handgrepen en steunen in de badkamer, tot grotere verbouwingen, zoals het plaatsen van een traplift of het gelijkvloers maken van de woning.

  • Handgrepen en steunen: Deze kunnen bijvoorbeeld in de badkamer of het toilet worden geplaatst om vallen te voorkomen.
  • Traplift: Voor mensen die moeite hebben met traplopen kan een traplift een uitkomst zijn.
  • Gelijkvloers wonen: Als traplopen echt niet meer gaat, kan het nodig zijn om de woning gelijkvloers te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een slaapkamer en badkamer op de begane grond te realiseren.

Diensten aan huis

Naast aanpassingen in huis, zijn er ook veel diensten die het mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorg, maaltijdservice en boodschappenservice.

  • Thuiszorg: Thuiszorg kan helpen bij de persoonlijke verzorging, zoals wassen en aankleden, maar ook bij het toedienen van medicijnen of het doen van huishoudelijke taken.
  • Maaltijdservice: Voor mensen die moeite hebben met koken, kan een maaltijdservice een uitkomst zijn. Er zijn veel verschillende aanbieders die gezonde en smakelijke maaltijden aan huis leveren.
  • Boodschappenservice: Ook boodschappen doen kan een uitdaging zijn voor ouderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supermarkten die een boodschappenservice aanbieden, waarbij de boodschappen aan huis worden geleverd.

Technologische oplossingen

Technologie kan ook een grote rol spelen in het mogelijk maken van langer thuis wonen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten alarmeringssystemen beschikbaar, die een signaal kunnen sturen naar een zorgverlener of familielid als er iets mis is. Ook zijn er steeds meer slimme apparaten die het leven makkelijker kunnen maken, zoals robotstofzuigers of slimme thermostaten.

Thuis ouder worden

Ouder worden in eigen huis is voor veel mensen een wens. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel praktische oplossingen en diensten beschikbaar die dit mogelijk maken. Van aanpassingen in huis, tot diensten aan huis zoals ouderenzorg op maat en technologische oplossingen, er zijn tal van mogelijkheden om het leven in eigen huis zo comfortabel en veilig mogelijk te maken.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden om langer in uw eigen huis te blijven wonen, kunt u terecht bij Voornaamste voor meer tips en oplossingen.